Wiemy już, że dobór odpowiedniego dania dla malucha odbywa się według ukończonych przez niego miesięcy życia. Każdy ze słoiczków opatrzony jest taką informacją na etykiecie.
Dlatego też bez problemu możemy wybrać przeznaczone dla niego smaki. Pojawia się pytanie jak najlepiej podgrzać takie danie.
Skoro jest w słoiczku to najwygodniej wstawić go do mikrofalówki i już. Jednak okazuje się, że ten prosty sposób w cale nie jest bezpieczny dla dziecka.
Przede wszystkim, dlatego, że w mikrofalówce dochodzi do nierównomiernego podgrzewania potraw, przez co część dania może być zimna, a pozostała nawet za gorąca. Z kolei zbyt długie podgrzewanie sprawia, że produkt nie nadaje się do podania dziecku, bo jest za gorący, ale też zmienia się jego konsystencja na bardziej rzadką.
Jeżeli już tak bardzo chcemy podgrzewać w ten sposób dania, wystarczy przełożyć je do miseczki, ustawić mniejszą moc mikrofalówki, a także dokładnie mieszać i sprawdzać temperaturę. Jednak najlepszą i najbardziej odpowiednią metodą podgrzania słoiczka jest zastosowanie kąpieli wodnej.
Polega to na włożeniu słoiczka do naczynia napełnionego wrzątkiem, pamiętajmy, aby było on otwarty. Choć jest to wolniejszy sposób na przygotowanie posiłku, to na pewno bezpieczniejszy.
Dowodem na niezbyt dobre podgrzewanie w mikrofalówce, jest sytuacja znana chociażbt z restauracji, w której to dania w słoiczkach wręcz wybuchają, ze względu na dużą moc. Dalego też przed pierwszym podgrzewaniem ustawiajmy niższą moc oraz czas grzania, tak aby dobrać odpowiednie parametry.